Rågbröd

Hej!
Här har det varit kalas hela dagen för sonen som fyllde 17 år i torsdags!
Med stor släkt valde vi att ha ett frukost kalas och ett brunch kalas. På frukost kalaset bjöds det bla på nybakat rågbröd och massor av olika sorters pålägg! Degen till brödet ska kall jäsa och görs dagen innan!


Rågbrödet hade jag aldrig provat att bakat tidigare, men kommer garanterat att baka det fler gånger!
Receptet kommer här:
Enkelt rågbröd
2 limpor
1/2 pkt jäst
3 dl kallt vatten
50 g smör
4 dl mjölk
1 tsk honung eller sirap
1 tsk salt
1 msk brödkrydda
ca 10 dl rågsikt
5 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en bunke. Häll på kallt vatten och rör ut jästen.
2. Smält smöret. Häll i mjölken och rör om. Värm till fingervarmt och blanda med jästvattnet.
3. Rör i honung/sirap, salt, brödkrydda och mjöl. Knåda eller kör den med elvispens degkrokar till en smidig deg. Häll degen i två brödformar, täck med plastfolie och låt stå i kylen över natten.
4. Sätt ugnen på 200 grader. låt degen vara i rumstemperatur medan ugnen blir varm.
Baka i ca 40 min.

Brödet är som godast nybakat, men det går även bra att rosta:-)
Lycka till med bakningen./Maria

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu