Julstök

Hejsan!

Här kommer en lite uppdatering från mig! Oj, vad tiden går och det är mycket man vill och ska hinna innan jul!
Julbaket kan jag inte låta bli! Igår bakades det underbart goda Lussmuffins som jag bjöd på i går kväll när jag hade en visning av Zelected By Houze fina saker.
 De uppskattades av alla och här kommer receptet:

Lussekatter och Lussemuffins

1 paket jäst, (50 g) gärna för söta degar
100 gram smör, eller margarin
5 dl mjölk
250 gram kesella
2 påse saffran, (1 g)
1,5 dl sirap, gärna baksirap
0,5 tsk salt
1 kg vetemjöl, ca (1.7 liter)

Garnering till Lussekatter: russin
Pensling: 1 ägg
Garnering till Lussemuffins:
4 msk rumstempererat smör
100 gram mandelmassa, riven
Mandelflarn
Tillagning
Ca 50 st Lussekatter eller ca 24 st Lussemuffins

Lussekatter
1. Smula ner jästen i en degskål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37ºC (fingervarmt).
2. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt övriga ingredienser men spar 1 dl av mjölet till utbakningen.
3. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt mer mjöl om degen känns kladdig.
4. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 minuter.
5. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Baka ut degen till lussekatter (eller egna förslag). Lägg dem på smorda eller bakplåtspappersklädda plåtar. Garnera med russin.
6. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 250ºC.
8. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen, 5-8 minuter.
(Stora figurer gräddas i 225ºC, 10-15 minuter.)
Låt svalna på galler under bakduk.

Lussemuffins
1. Följ receptet ovan till utbakningen. Forma degen till släta bullar.
2. Lägg dem i stora muffinsformar eller smorda muffinsplåtar. Blanda smöret med mandelmassan. Gör ett djupt hål i varje bulle och lägg i fyllningen.
3. Låt jäsa 20-30 minuter.
4. Sätt ugnen på 250ºC.
5. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandeln.
6. Grädda mitt i ugnen, 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Förslag: Gör Lussebullar av halva degen och Lussemuffins av resten.

LYCKA TILL MED JULBAKNINGEN!/Maria

 

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu